headershadow

Latest Blogposts

Maximale hypotheek in 2014 lager

maximale hypotheek 2014 lager

De maximale hypotheek verstrekking gaat in 2014 op drie manieren verlaagd worden. Profiteer nu nog van de huidige voorwaarden.

Maximale hypotheek in 2014 lager

De maximale hypotheek wordt in 2014 op drie manieren verlaagd:

  • Wettelijk: de maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde (loan to value) wordt in 2014 verlaagd naar 104%.
  • Hypotheeknormen Nibud: De verhouding tussen de maximale hypotheek en het inkomen wordt voor twee groepen strenger. Lage inkomens (tot € 24.000,- ) kunnen volgend jaar 1,5% tot 3% minder lenen. Inkomens boven 1,5 keer modaal (€ 45.000,-) kunnen in 2014 ongeveer 1% minder lenen.
  • Voorwaarden NHG: de maximale NHG-hypotheek gaat bij een rente lager dan 4%, gemiddeld met 10% omlaag. Ook wordt de NHG-grens per 1 juli 2014 verlaagd naar € 265.000,-.

Verantwoord lenen

Deze beperkingen in de maximale hypotheek passen in het grotere plaatje van ‘verantwoord lenen’. De consument (en indirect ook de banken en overheid) moet beschermd worden tegen te hoge risico's bij de hypotheek. Dit betekent dus verplicht aflossen (in 2013 ingevoerd) en minder lenen. Maar zoals bij alle ‘grote plaatjes’ zijn het vaak maatregelen die voor individuele consumenten nadelig uitvallen.

Nu profiteren

Wie wil profiteren van de huidige voorwaarden moet haast maken. Naast de hogere maximale hypotheek zijn er meer voordelen om nu te kopen.

De hypotheekrente is historisch laag.

De huizenmarkt is gunstig voor kopers (veel aanbod, goede prijs)
Benieuwd naar uw hypotheekmogelijkheden? Laat het ons berekenen. Heeft u al een woning op het oog? Vraag een hypotheekvergelijking aan en ontvang de drie beste hypotheekoffertes.

Categorie: Hypotheek